23. února 2023

Creatio - Malířské aktuality 22

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 22.

Dětskými kresbami nabourává stereotypy. Magidová vystavuje v Kunsthalle

Estetiku dětských kreseb a to, jak svět vnímají nejmenší, konfrontuje umělkyně Markéta Magidová se zakořeněnými předsudky a stereotypy dospělých. Její díla se zabývají genderovými normami, jinakostí, podle ní zastaralým vzdělávacím systémem nebo vztahem mezi mýty a skutečností.

Hravou a veselou tvorbu osmatřicetileté Magidové představuje nová výstava v pražské Kunsthalle. Podle úvah malých dcer výtvarnice se jmenuje Moje sladká nejedlá planeta. Potrvá do 1. května.

Více zde: https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/marketa-magidova-kunsthalle-vystava/r~af0f0c84a94a11ed93abac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

 

Petra Švecová vidí zahradu jako zrcadlo, Cameron Tauschke maluje lásku a odvahu

V liberecké Oblastní galerii byly v pátek 10. února otevřeny dvě nové výstavy. Petra Švecová představuje svými obrazy uměleckou meditaci na téma zahrad v instalaci nazvané V zahradě a o kus dál. Australský výtvarník Cameron Tauschke pak ve výstavním projektu Valleys of the heart odkrývá skrytá zákoutí srdce.

Výstavy jsou umístěny v Podbazénové hale a v Galerii 1PP a potrvají do 30. dubna.

Více zde: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/vystava-svecova-tauschke-liberec.html?utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=www.denik.cz&utm_content=kultura

 

Výstava, jaká se nebude opakovat. Na Vermeera už muzeum prodalo 450 tisíc lístků

Proslavily ho intimní výjevy z domácnosti, které zachytil charakteristicky jemnými barvami a měkkým světlem. V nizozemském Amsterdamu začala historicky největší retrospektiva děl jednoho z nejznámějších umělců všech dob. Rijksmuseum vystavuje osmadvacet maleb barokního mistra Jana Vermeera.

Vermeer žil v letech 1632 až 1675, zemřel třiačtyřicetiletý. Pořadatelům se teď podařilo shromáždit 28 ze 37 jeho dochovaných děl. Výstava potrvá do 4. června. 

Více zde: https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/vystava-jaka-se-nebude-opakovat-vermeer-rijksmuseum/r~11fdbec0ab9a11ed93abac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Oranžová“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat