2. března 2023

Creatio - Patrik Hábl

Zdravím, milí snílci. Je první čtvrtek v měsíci, a proto se vracíme k sérii o současných českých malířích. Dnes je na řadě Patrik Hábl.

Patrik Hábl

(* 10. července 1975, Gottwaldov)

Je českým malířem.

Nejdříve studoval SUPŠ v Uherském Hradišti. V letech 1994-2000 navštěvoval VŠUP v Praze u Prof. P. Nešlehy. V roce 1996 absolvoval roční litografické školení M. Axmanna a 1997 Akademii Muchina v St. Petersburku. Roku 1998 studoval na AVU experimentální grafiku u V. Kokolii.

Jeho manželkou je architektka a básnířka Anna Beata Háblová.

Háblova tvorba osciluje na pomezí experimentální malby a grafiky a je jakýmsi odrazem vnitřního světa autora, projektovaného do podoby abstraktních krajin. Jejich přítomnost je v obrazech jen tušená. Jednotlivé prvky jsou zcela nekonkrétní a vznikají částečně dílem regulované náhody, nebo malířského experimentu.

Hábl barvu na plátna nanáší, vymývá, otiskuje, lije, nechává stékat nebo zamrzat, a jednotlivé plány na sebe vrství v originálních barevných kombinacích. Jeho obrazy v sobě často nesou i sakrální přesah, což dokládá například předvelikonoční instalace “postních obrazů” v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora, nebo velkoformátová plátna v Centru současného umění Dox, kde proměnil poslední patro v Doxu v jakousi kapli.

Rád narušuje zaběhnuté postupy a nedělá mu problém vstoupit do architektury či veřejného prostoru, v níž zvládá velká měřítka. Což prokázal v posledních realizacích. Jeho prostorové realizace v architektuře se nedávno staly součástí Paláce Drn a rekonstruovaného Paláce Špork, navržené oceněným architektem Stanislavem Fialou v roce 2017.

Další umělecké vstupy do architektury lze nalézt v projektech Park Palmovka (Fišer+Aulík architekti), kde vytvořil monumentální obraz připomínající vodopád nebo nově ve Vinařství Lahofer ve Znojmě (Chybík+Kryštof Architekti, 2019), kde malby s názvem Vrstvy pokrývají celé klenby.

Patrik Hábl má za sebou více než 70 samostatných výstav po celém světě, např. v Miláně v galerii Spazio Ostrakon, v Kjótu v Galerii Gimlet Saas, v Grazu v QL Gallery nebo v loňském roce v Mnichově v Gallery Kalt. Jeho práce byla také zařazena do čtvrtého a šestého Pekingského mezinárodního uměleckého bienále.

Také vystupoval na skupinových výstavách v Paříži, New Yorku, Istanbulu a Curychu. Nedávno byl opětovně zařazen do mezinárodního Top výběru děl Londýnskou Sothebys v sekci Contemporary art, což se doposud žádnému českému žijícímu umělci nepodařilo. 

Je držitelem ceny Europol Award, Grafika roku 2019, nebo Waldesovy ceny. V současné době žije v Praze a působí na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Je členem sdružení Umělecká beseda a Hollar.


Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Patrik_Hábl

https://www.artefin.cz/autori/patrik-habl/

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Oranžová“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat