24. listopadu 2022

Creatio - Malířské aktuality 19

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 19.

Pravost Renoira určila umělá inteligence na 80,58 procenta. Její „trénink“ čelí kritice

Odborníci se dlouho přeli, zda obraz Portrét ženy (Gabrielle) namaloval Pierre-August Renoir. Jasno do autorství díla pomohla vnést umělá inteligence, která určila, že portrét na 80,58 procenta skutečně namaloval francouzský impresionista. Není to poprvé, co znalecké úsudky o umění doplňuje „názor“ umělé inteligence, podle kunsthistoriků má ale své mouchy.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3545120-pravost-renoira-urcila-ai-na-8058-procenta-kunsthistorici-ale-kritizuji-jeji-trenink


Basquiatova výstava ve Vídni přináší estetický zážitek, zůstala ale v půli cesty

Vídeňská Albertina je nezpochybnitelným centrem středoevropského uměleckého výstavnictví, nemine měsíc, aby zde nebyla instalována pozoruhodná výstava v podstatě světového významu. Aktuálně je to retrospektiva amerického umělce Jeana-Michela Basquiata, jedné z nejosobitějších a dodnes nejvlivnějších osobností výtvarné scény 80. let.

Více zde: https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/basquiatova-vystava-ve-vidni-prinasi-esteticky-zazitek-zustala-ale-v-puli-cesty.A221115_170148_ln_kultura_bez#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_kultura&utm_content=main

 

Aukční rekord. Sbírka umění se prodala za skoro 39 miliard korun

Dražba sbírky umění spoluzakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Paula Allena vynesla po jejím druhém a závěrečném dni přes 1,62 miliardy dolarů (38,7 miliardy Kč). Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce, informovala ve čtvrtek stanice CNBC.

Sbírku tvořilo 150 pečlivě vybraných děl tvůrců od renesance až po současnost, přičemž pět obrazů se v aukční síni Christie's prodalo za více než 100 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč). Po prvním dni činil součet hodnoty prodaných děl z Allenovy sbírky 1,5 miliardy dolarů.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-drazba-sbirky-spoluzakladatele-microsoftu-vynesla-rekordnich-16-miliardy-dolaru-40414232

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Ilustrujte váš oblíbený citát“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat