26. září 2022

Vzducholoď padesátá sedmá

 Zákeřný šotek před námi ukryl nového zájemce ve vstupní hale, za což se jménem celé posádky moc omlouváme. Už o něm ale víme a chystáme se na vstupní kontrolu!

Podívejme se tedy na blog Wangji z Gusu.


Co nám o sobě řekl:

Žiji převážně ve svých světech, ve svých snech, více než v realitě. Do říše snů utíkám od kruté reality, od všeho. V mých světech a dimenzích je možné úplně vše nemožné. Poslední dobou píši převážně fanfikce na The Untamed, YiZhan, Mo Dao Zu Shi, respektive tak přes rok no. O psaní fanfikcí jsem tu neviděl, žádnou zmínku, takže počítám s tím, že proti fanfikcím nic nemáte. Jsem od narození úplně jiný, než všichni kolem mě. Nikdo mi nerozumí. Je pro mě těžké žít, v mé psací tvorbě se vypisuji ze svých stavů, života, toho co mě trápí a tvořím z toho co se dá. Avšak nebaví mě, jen psaní, ale i grafika, fotografování, hraní si se styly vzhledu, cosplay, atd. Baví mě mnoho věcí. O tomto blogu vím už delší dobu, ale až teď jsem se nakonec rozhodl to zde zkusit. Tak uvidím, jestli mě přijmete mezi sebe, nebo ne.

A co na to posádka:

Alissa: První dojem - ladící, přehledné, jasně sdělující, jak je blog zaměřený. Prima!

Možná bych promyslela uspořádání menu. Datum založení blogu určitě není to první a nejdůležitější, co si má PT laskavý čtenář odnést, stejně tak pár obrázků, naopak odkaz na profil je hluboko dole a ještě v místech, kde se menu trochu nepřehledně rozpadá na dva sloupce.

K obsahu - jako psavec ráda nacházím další psavce. Proti fanfikcím v principu nic nemám a umění napsat dobrou fanfikci ctím, anžto sžít se s cizím světem, nastudovat si všechny detaily a pak z nich usnovat přesvědčivý příběh je podle mě těžší, než si všechno prostě vymyslet. A vypsat se (ve všech smyslech toho slova) je důležité. Potud žádné námitky, snad jen zvážit varování ohledně obsahu některých textů?

Drobný detail, možná to tak má být a možná ne - komentáře se dají přidávat jen z účtů na Bloggeru. Mně už to párkrát od komentování odradilo (hlavně ovšem proto, že mi zlobí přepínání mezi dvěma Google účty a tady mi to nabízelo jen ten, ze kterého komentovat nechci, což ty nevyřešíš). Není to vůbec závada, jen opatrný námět k úvaze.

Problém mám ale s obrázky, a to problém veliký. Obrázky u každého článku, v záhlaví, v menu, v profilu, a já nenašla jediný zdroj. Něco málo dokážu dopátrat podle zmínek v menu, ale třeba mangu jsem nenašla žádnou, přestože v obrázcích jí máš spoustu. Je to tvoje vlastní tvorba? Hrdě se k ní přihlaš! Kreslil to někdo jiný? Proč o tom není ani slovo?

Uvádění zdrojů u převzaté tvorby máme v podmínkách v úvodním článku, bod č. 4. Dokud se tohle nevyjasní, nemůžu než říct zatím NE.

(Dodatek, když už jsem zmínila tu profilovou fotku - vůbec tím nechci říct, že v profilu musíte mít vlastní podobenku. Mějte si tam kytku, zvíře, architekturu, abstraktní malbu, oblíbenou postavu, je mi to úplně egal, ale pokud to není obrázek z vaší tvorby, napište. Tam. Zdroj!)


Raja: První dojem - Design je příjemný pro oko. Má jemné neagresivní barvy, které se k sobě hodí.

Pravda, jak už naznačila Alissa, bylo by hezké, mít ten profil v menu trochu výš, aby případný nový čtenář mohl zjistit, zda jsou s autorem blogu na podobné vlně. Stejně tak třeba seznamy povídek. Když si chce člověk nějakou najít, musí rolovat stránku proklatě nízko. :-) Ale nenech si do toho mluvit. Každý má svůj systém, který mu vyhovuje a toto stejně to není rozhodující. Takže můžeš se tím inspirovat, ale nemusíš.

Wangjiho znám a sleduju už léta. Proto vím, že je velmi kreativní a aktivní, co se týče blogování. Také jsem měla možnost sledovat postupný vývoj v jeho tvorbě a porovnat starší povídky z minulých blogů a povídky dnešní. A seriál, na který píše Wangji fanfikce, jsem nikdy neviděla a stejně jsem schopná se v jeho povídkách zorientovat. Takže je to asi napsané tak dobře, že si to může přečíst každý. Ale asi bych také doporučila, aby se k některým připsalo, že jsou 18+.

Uf, a teď ty obrázky bez uvedených zdrojů. Pravidla jsou pravidla. A tohle je nejpřísnější. Patrně vzniklo proto, že původní zakladatelé Klubu snílků považovali za slušnost uvést zdroj, když už člověk něco odněkud okopíruje.  Ale zase je to jedna z mála věcí, která jde opravdu snadno napravit. Prostě k převzatým obrázkům napíšeš, odkud jsou. Například url odkaz, jméno autora, cokoliv. A pokud jsou tvoje, tak je to vlastně v pořádku. 

To je právě to, že my na 100% nevíme. A proto úpěnlivě prosíme, aby ses co nejdříve ozval v komentáři, jak to vlastně je. Popřípadě  nejdřív ozdrojoval to, co má být ozdrojováno. Vždyť by byla věčná škoda tě do Klubu nepřijmout jen kvůli jednomu jedinému pravidlu. 

Jak už jsem napsala na začátku, Wangji je velice tvořivý bloger. A troufám si i říct že i snílek. Proto by mi trhalo srdce, kdybych musela říct ne. 

Takže říkám ANO, pokud se vyřeší ty obrázky. 


Na první pohled to vypadá, že jsme v rozporu, ale vlastně jsme dospěly k tomu samému. Až vyřešíš zdroje u obrázků, ozvi se, rádi tě přijmeme!

17 komentářů:

  1. S tím menu jsem spokojený, ale fajn no mohu se na to podívat. Na ten věk tedy taky. A co se týče obrázků, je to složitější. Z obrázků či fotek, které najdu v jedné aplikaci v mobilu, či na internetu, vytvářím vlastní grafiku, takže to také očividně vadí. A k skládá se to převážně s fan obrázků, u kterých je velmi obtížné dohledat přímo osobu která je vytvořila, právě že ty yaoi obrázky z anime verze jsou ty fan, jelikož čínská cenzura, takže nemám šajna kdo podklady pro mou grafiku původně vytvořil, a u fotek taktéž nemám šajna kdo je původně fotil, než se ocitli v širokém internetu, jediné co vím, je že to bude pravděpodobně nějaký číňan, a u těch těch k-pop skupin to pravděpodobně fotil nějaký člověk z jižní koreje. Například v Číně je zakázaný Facebook, Twitter, Instagram a podobně, mají své vlastní sociální sítě, takže když si něco stáhnu například z Facebooku, tak bůh ví kdo to vytvořil nebo fotil.
    Takže mi tedy poraďte jak to mám tedy vyřešit, podle pravidla. Jelikož já to nevím. Nevím, jak to mám lépe vysvětlit, ohledně obrázků a těch zdrojů.

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně, pokud pro svou práci použiju cizí obrázek, tak taky napíšu, kdo je jeho autorem.
    Úplné miminum je napsat, kde člověk ten obrázek našel. Lze taky popátrat třeba s TinEye, které se na vyhledávání obrázků specializuje. Když to bude nějaký fanart, viděla bych čestnou snahu o zdrojování třeba jako "fanart k manze Jánevímjaké, nalezeno na tumblr.com/idrawmanga/whatevs.img".
    Pokud jde o obrázek/gif/sprintscreen z filmu nebo seriálu, pak minimálně jmenovat ten film/seriál.

    Chápu, že internet je černá díra, někdy se dopátrat nedá a v některých oblastech je to častější než jinde, ale chce to alespoň upozornit na převzatý obsah a nasměrovat. Nemyslím, že uvedení zdroje je všechno nebo nic, buď dokonalá akademická citace nebo na to dlabat.

    Pokud Ti menu vyhovuje, klidně si ho nech, jak je, všechno ostatní jsou spíš opatrné čtenářské návrhy, co by mohlo být příjemnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, až budu doma z chalupy, pokusím se to nějak najít.

      Vymazat
    2. Tak ty odkazy případně dám do menu, jelikož na grafiku a fotky mám jiný blog.

      Vymazat
    3. Menu je super místo pro zdroje záhlaví, grafiky sloupku nebo často používaných věcí (něco jako "screenshoty pochází ze seriálu Whatdoiknow"). Pro opakující se doprovodné obrázky k příběhům by možná fungovalo napsat zdroje u úvodu/prologu? Já za sebe bych je frkla ke svému úvodnímu plácání ve stylu "nápad vznikl z diskuze s betou, škrabala jsem to zezadu do sešitu z práce na koleni ve vlaku, ať se líbí", ty to pojímáš trochu jinak (a důstojněji :) )
      Líbí se mi nové uspořádání menu! :)

      Vymazat
    4. Vážím si práce, kterou do vylepšování blogu vkládáš!
      Twitter nebo Pinterest ale nejsou zdroj. Zdroj je konkrétní příspěvek na Twitteru, ve kterém se fotka objevila (třeba https://twitter.com/helroddlux/status/1561219615556096001), pin na Pinterestu (https://www.pinterest.com/pin/348747564907103090/), příspěvek na Facebooku a tak podobně. Nebo, u toho, co si pořád myslím, že jsou screenshoty ze seriálu (pokud se pletu, moc se omlouvám), poznámku, že screenshoty jsou ze seriálu Xyz (zdá se mi, že u tebe jsou všechny z jednoho, tak to by jako jedna poznámka v menu dost zjednodušilo práci). U věcí jako seriály a filmy mi přijde mnohem důležitější říct, kdo si dal práci natočit ten film/seriál, než kdo z něj kousek přetvořil na gif/obrázek.

      Vymazat
    5. To bude ještě zajímavé. Několik let mám jen mobil, já nemám počítač.

      Vymazat
    6. Chrome mě nechá kopírovat adresu, když klepnu na adresní řádek, nebo možná by se to nějak dalo obejít přes sdílení, poslat odkaz sám sobě do messengeru a zkopírovat ho odtamtud?

      Vymazat
    7. Možná by bylo nejlepší s tím zdrojováním začít u toho, kde ti to půjde dohledat znovu. Někdy je některý obrázek tak často vyhledávaný mnohými lidmi, že ho ten internet vyplivne hned. A ty určitě alespoň přibližně tušíš, pod jakými slovními spojeními určité věci hledat.

      Vymazat
    8. To sice zhruba vím, jen některé ty obrázky, jsem našel náhodou, a některý druh mi trvalo docela dlouho, než jsem takové našel.

      Vymazat
  3. Jestli tu někoho z vás zajímá moje říše fantazie tak na mém blogu začínají vycházet Halloween speciály. 🎃🍂🍁

    OdpovědětVymazat