22. září 2022

Creatio - Malířské aktuality 17

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 17.

Salajka jako barvy měnící chameleon

Mimikry, tento až magicky exotický termín si zvolil malíř Martin Salajka pro svou výstavu v pražské Ville Pellé (trvá do 2. října). Jeho nejběžnější význam je těsně spojen s ochranným zbarvením živočichů v přírodě. Právě díky němu dokážou splynout s okolím a získat úkryt před predátory.

Ovšem v širším slova smyslu jej lze chápat také coby symbol neuchopitelnosti mikrokosmu a nepochopitelnosti makrokosmu. A v neposlední řadě u pamětníků evokuje termín jméno fiktivní bigbítové kapely Mimikry v normalizačním seriálu Třicet případů majora Zemana. Její song „Bič boží“ patřil tehdy k oblíbeným hitům.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-salajka-jako-barvy-menici-chameleon-40408095

 

Malíř Antonín Střížek: Každá země má své barvy

Krajiny, květiny, zátiší, město. Název nejnovější výstavy malíře Antonína Střížka (63) v pražské Galerii Václava Špály shrnuje tradiční malířská témata a žánry, k nimž se umělec stále rád vrací.

S občasnou melancholickou náladou obrazů Antonína Střížka se nepojí žádná nostalgie: do minulosti se umělec vrací jen proto, aby odtamtud vytáhl na světlo něco nového, se vztahem k současnosti – a také malířsky překvapivého. Například svoje „pošahaná zátiší“, jak začal říkat obrazům, na nichž divákům ukazuje důvěrně známé věci jako plato s vejci nebo mixér, zamýšlel také coby reflexi pop-artu.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-malir-antonin-strizek-kazda-zeme-ma-sve-barvy-40408108

 

Kreslířka Lenka Sadvarová: Malá máma mi byla oporou

Lenka Sadvarová je kreslířka a autorka úspěšných knížek komiksových stripů Malá máma (2017) a Malá máma 2 (2021), vydaných v nakladatelství Ikar. Ve svém „pravdivém komiksu o mateřství“ autorka vtipnou a hravou formou zachycuje různé pohledy na fenomén dnešního rodičovství.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-kreslirka-lenka-sadvarova-mala-mama-mi-byla-oporou-40408100

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Houby“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat