23. června 2022

Creatio: Malířské aktuality 14

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 14. Když tak do komentářů k takovýmto článkům můžete psát, zdali vás nějaká aktualita zaujala. Popřípadě která z nich nejvíc.

Český aukční rekord: Kubištův obraz se prodal za více než 123 milionů

Obraz jednoho ze zakladatelů české moderní malby Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se na nedělní aukci v Praze prodal za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky. Vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord, který dosud držel obraz Divertimento II Františka Kupky, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/cesky-aukcni-rekord-kubistuv-obraz-se-prodal-za-vice-nez-123-milionu-40398455

 

Malevičův obraz Černý obdélník na bílém pozadí šel do aukce

Abstraktní obraz polsko-ukrajinsko-ruského malíře Kazimira Maleviče (1879-1935) Černý obdélník na bílém pozadí je hlavní akvizicí zahradní aukce Arthouse Hejtmánek, která se konala 14. 6. od 16 hodin. Vyvolávací cena díla byla 10 milionů korun.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/malevicuv-obraz-cerny-obdelnik-na-bilem-pozadi-jde-do-aukce-40400014

 

Blízká setkání výtvarného druhu

Po pilotním ročníku se opět uskutečnil festival Otevřené ateliéry Praha, který si klade za cíl propojit výtvarníky s veřejností a umožnit lidem nahlédnout do zákulisí vzniku jejich děl. Desítky ateliérů umělců i designérů se otevřely od 17. do 19. června.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/blizka-setkani-vytvarneho-druhu-40400231

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Motýl“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat