4. listopadu 2021

Creatio - Minimalismus

Dobrý den, milí snílci. Dnes se budeme pokračovat ve zkoumání postmoderních výtvarných stylů. A tentokrát se společně podíváme na minimalismus. Snad vám tento článek přinese mnoho nových informací, o kterých jste před tím nevěděli.

Minimalismus je umělecký směr, který vznikl v USA v 50. letech 20. století a jeho popularita stoupala během 60. a 70. let. Minimalistické prvky se však dají nalézt i v dílech starších. Objevil v sochařství a malířství a postupně se rozšířil i do dalších oblastí. Především do hudby, ale i architektury, designu, filmu, literatury či filosofie.

Minimalistická díla bývají vytvořena z elementárních atributů, používají většinou jednoduchou geometrickou formu a bývají prezentována jakoby nezúčastněně. Použití jednoduchých prostředků slouží pro dosažení maximálního účinku. Odstranění všeho nepodstatného umožňuje divákovi, posluchači nebo čtenáři intenzivně vnímat základní a důležité složky díla.

Američtí výtvarní umělci jako např. Dan Flavin a Donald Judd získali uznání na poli výtvarného umění 2. poloviny 20. století svými tvarově oprostěnými instalacemi. Spíše než klasická malba je přitahovala nekonečná volnost prostorové kompozice, a tak vytvářeli instalace vytvořené z převážně jednoduchých kubických forem. Nelze takováto díla přiřadit ani k malířství, ani sochařství. Proto je obtížné zařadit i samotné autory.

V malbě se minimalisté snaží snížit na minimum počet barev, hodnot, tvarů linek nebo textur. Nemají za cíl symbolizovat nebo zobrazovat cokoli reálného.

Minimalistickou architekturou je označována tvorba oproštěná od formálních projevů, nekomplikovaná a celkově věcná. Všeho je, pokud možno, co nejméně - materiálů, detailů, forem… Minimalisté si libují v kubických tvarech, čistých a přesně vedených linkách a snaží se stavební prvky zjednodušit na funkční minimum, aby celá stavba působila vyváženým a klidným dojmem.

Minimalismus se v mnoha podobách objevuje především v interiéru, kde se vyznačuje střídmostí, redukcí forem i materiálů. Minimalistické stavby jsou především ze skla, dřeva, kovu a běžných stavebních materiálů.


John McCracken

(*9. prosinec 1934 - †8. duben 2011)

Byl to americký sochař a malíř a zároveň jedním z hlavních představitelů minimalismu.

Narodil se roku 1934 ve městě Berkeley v Kalifornii. Studoval na California College of Arts and Crafts ve městě Oakland, mezi jeho učitele zde patřili Gordon Onslow Ford a Tony DeLap. Rovněž sloužil čtyři roky v námořnictvu. Mezi jeho vzory patřili například Barnett Newman, Donald Judd a Dan Flavin.

Od roku 1994 žil a pracoval v Santa Fe v Novém Mexiku (USA).

Zemřel v roce 2011 na Manhattanu po dlouhé nemoci.

Jeho díla byla vytvářena v přesných geometrických tvarech. Mezi jeho nejznámější patřila monochromatická deska. Tento nápad pocházel z roku 1966. Tyto desky byly vždy vyráběny ručně

Se svými velkými reflexními sochami patří do skupiny sochařů, kteří v polovině šedesátých let vyvinuli v Kalifornii poněkud hravou variantu Minimal Art, zabarvenou místní automobilovou kulturou.

Mezi jeho další výtvory patří sochy pyramidového či zikkuratového tvaru.

McCrackenova tvorba byla pravidelně vystavována od 60. let, mimo jiné v muzeu Stedelijk voor Actuele Kunst v Gentu (2004–2005) a v Hauser & Wirth v Curychu (2005, společně s Paulem McCarthym). Zúčastnil se také významných skupinových výstav, jako Primární struktury v Židovském muzeu v New Yorku a Pět sochařůLos Angeles v Galerii University of California v Irvine (oba 1966).

 

Čerpala jsem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Minimalismus

https://cs.wikipedia.org/wiki/John_McCracken

https://newmascotcostumessupply.com/ru-decs/wiki/John_McCracken

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Živly“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat