25. listopadu 2021

Creatio - Malířské aktuality 7

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a tentokrát jsou tu opět malířské aktuality.


Z pražských předměstí až do lesa Řáholce

K nedožitým devadesátinám výtvarníka Radka Pilaře (1931–1993) připravila pražská Galerie Villa Pellé retrospektivu Radek Pilař 90. Trvá do 20. února 2022. Autor je pro drtivou většinu lidí spojen s tvorbou pro děti, v první řadě s figurkami loupežníka Rumcajse, Manky a Cipíska. Byl ale také malířem, průkopníkem videoartu v Československu, tvůrcem originálních fotoasambláží či fotografických koláží.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/z-prazskych-predmesti-az-do-lesa-raholce-40376681

 

Obraz Fridy Kahlo vydražili za 34,9 milionu dolarů, překonal dílo Rivery

Obraz mexické malířky Fridy Kahlo se v aukční síni Sotheby’s v New Yorku vydražil za téměř 34,9 milionu dolarů, tedy za více než 778 milionů korun. Výsledná aukční cena obrazu přesáhla obraz umělce Diega Rivery, který rekord za nejdražší latinskoamerické umělecké dílo držel dosud. Jeho práce se před třemi roky prodala za 9,76 milionu, uvedl server BBC News.

 Více zde: https://www.idnes.cz/kultura/vytvarne-umeni/frida-kahlo-obraz-aukce.A211117_120452_vytvarne-umeni_cun

 

Surrealistický obraz od Wachsmana se vydražil za 10,5 milionu korun

Surrealistický obraz Aloise Wachsmana nazvaný Figura (Hlava) z roku 1932 se v nedělní aukci European Arts v Obecním domě v Praze vydražil za 10 a půl milionu korun. Dosažená cena podle aukční síně nebyla velkým překvapením, protože autorovo dílo je v této kvalitě prakticky nedostupné. Jde o nejdražší Wachsmanův obraz vydražený na aukčním trhu.

Více zde: https://www.idnes.cz/kultura/vytvarne-umeni/wachsman-aukce-obraz-umeni.A211121_183450_show_aktual_ihav

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Zátiší“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat