30. září 2021

Creatio - Malířské aktuality 5

Dobrý den milí snílci. Po delší době jsem tu opět s malířskými aktualitami. Tentokrát s pořadovým číslem 5. Myslíte, že bych měla takovéto aktuality zveřejňovat častěji, anebo vám to takhle stačí?

Nizozemci objevili neznámý obraz Vincenta van Gogha

Van Goghovo muzeum v Amsterdamu odhalilo neznámý obraz Vincenta van Gogha. Dílo zvané Vyčerpaný zachycuje starého muže, který si drží rukama unavenou hlavu.
Nalézt dnes neznámý obraz od Vincenta van Gogha se rovná výhře v loterii. Soukromý majitel ho měl dlouho doma a tušil, že půjde o dílo slavného umělce, který zemřel už v roce 1890. Nikdy se ho ale nepokoušel vystavovat nebo prodávat.
Nevelký obraz zřejmě pochází z roku 1877 a má rozměry 50 x 30 centimetrů.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/nizozemci-objevili-neznamy-obraz-vincenta-van-gogha-40372373

 

Sant Franiel jako vizionář postapokalyptické katarze

Komorní sál v Městském společenském domě v Kolíně hostí do 21. září výstavu Katarze malíře Štěpána Gumana alias Sant Franiela. Na jedenácti akrylech se představuje coby umělec věnující se v aktuálním období postapokalyptické tématice.
Výtvarně čerpá jak z děl klasických mistrů typu Hieronyma Bosche, tak i z moderních tvůrců, jako byl třeba švýcarský vizionář Hans Rudolf Giger, stvořitel Vetřelce a stylu nazvaného biomechanický surrealismus. Navíc v jeho dílech objevíme i náznaky vertikální gotické ladnosti. Všechny tyto vlivy jsou zahuštěny zvláštní zlověstnou temnotou, ale také latentní nadějí, že někde na konci tunelu je přece jen malé světélko.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/sant-franiel-jako-vizionar-postapokalypticke-katarze-40372389

 

Laco Deczi: Každý obraz má svůj příběh

Jazzový trumpetista Laco Deczi, který žije ve Spojených státech, je nejen výrazným hudebníkem, ale také originálním malířem. To se potvrdilo i na srpnové prodejní výstavě v pražské galerii P+P Kobylka. Všechny obrazy zmizely jako sníh na jarním slunci, protože si je kupci prakticky okamžitě rozebrali.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/laco-deczi-kazdy-obraz-ma-svuj-pribeh-40372784

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Indiáni“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat