3. ledna 2017

Principia - Výprava třicátá

Milí Snílkové,
velice se omlouvám za neohlášené týdení zpoždění. Tak jsem se nechala unést volnem a absencí povinností, až jsem zapomněla, že jedna na mě přeci jenom čeká. Doufám, že přijmete mé hluboké omluvy. Vynasnažím se, aby se tato situace již neopakovala.
Jsem velice potěšena, že ani neobvyklá forma indicíí vás nezmátla a i dnes zaznějí fanfáry pro tři úsěšné Snílky. Zaslouží si je:

Tea, Veruce a Holoubek


Všechny odhalily Michala Fabera - autora románů Pod kůží či Kvítek karmínový a bílý - a poznaly i překladatele jeho knih - Pavla Medka, proslulého překladem Harryho Pottera, a Viktora Janiše.
Dnes se opět vrátíme k textu. A koho pro vás draci nalezli dnes?
  • Ani autor sám si, kvůli nedostatku dokumentů a možným chybám v převodu kalendářů, nebyl jist, kdy se vlastně narodil. Sám se přikláněl spíše k termínu na začátku ledna. Mohl se však narodit už v říjnu předešlého roku, či v čase mezi těmito daty.
  • Velmi brzy s rodiči emigroval, takže se nikdy nenaučil jazyk své rodné země. Doma totiž mluvili jidiš.
  • V účasti v druhé světové válce mu zabránila jeho krátkozrakost, kvůli které nebyl přijat do armády.
  • Krátce po skončení tohoto konfliktu však byl - i s touto vadou - odveden.
  • Věnoval se biochemii.
  • Při tvorbě postav se inspiroval i ve svém okolí. Svou dceru tak zpodobnil jako vnučku hlavního hrdiny jedné ze svých sérií.
  • R.U.R. od Karla Čapka se mu velmi nelíbilo. Přesto si část jeho příběhů pohrává právě s myšlenkou velmi lidských robotů.
  • Krom sci-fi, které je pro něj typické, psal i fantasy či detektivky.
  • Stvořil pravidla, která se stala dogmatem sci-fi literatury. Poprvé je uvedl v povídce, která spatřila světlo světa v roce 1942.
  • V roce 2004 vznikl film, který volně zpracovává jednu z jeho povídkových sbírek. A hraje v něm tento herec:

A co chtějí draci vědět?

  1. Jméno autora
  2. Pojmenování zmíněného sci-fi dogmatu (a vysvětlení v čem spočívá)
  3. Jméno postavy, která našla předobraz v jeho dceři.
Jméno Snílka
drak
dračí hnízdo
bonusové vajíčko
2
-
-
8
1
2
4
-
1
1
-
-
9
1
2
23
2
7
3
1
-
3
-
Kely (Dori)
1
-
1
1
-
-
m. Phoenix (k dohledání)
11
2
2
5
-
-
10
1
3
3
-
-
10
-
4
6
-
1
1
-
-
3
-
-
8
-
2
Hodně zdaru s hádankou i celkově v novém roce přeje
Dragilia
P.S.: Chcete dostat svou literární tvorbu do Knihovny? Ozvěte se na klub.snilku@email.cz a do předmětu připište Principia. A že nevíte, co vše lze posílat?

P.S.S.: Chtěli byste se pustit do indicií k oddračování (jako jsou třeba v tomto článku)? Snadná pomoc! K dispozici je vám opět klubový e-mail. Tentokrát posílejte s předmětem Principia draci. (A pro jistotu připište i správné odpovědi. 0:-) )

2 komentáře:

  1. Jedná se o spisovatele jménem Isaac Asimov.Pokud jsem našla správně zákony o robotice znamenají:1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
    2) Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
    3) Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.Polední hádanku tipuju postavu malé Amandy v povídce Andrew - člen naší rodiny, ale to opravdu si nejsem vůbec jistá, jestli je správně :)

    OdpovědětVymazat
  2. - Isaac Asimov
    - Zmíněné dogma jsou tzv. Zákony robotiky, čili zákony, jimiž se mají řídit všechny stroje/roboti. Fungují jako pojistka a ochrana lidí. Základní zákony byly tři:
    1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
    2) Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
    3) Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.
    Dodatečně pak další autoři zákony přidávali či modifikovali, například že robotu musí vždy vědět, že je robot, a také se tak chovat, a také třeba nesmí ublížit lidstvu.
    Problematikou těchto zákonů a hlavně domýšlením se, kam až může jejich logika dospět či jak je lze obejít, se zabývá mnoho význačných sci-fi děl.
    - Wanda Seldon

    OdpovědětVymazat