1. srpna 2016

S knihami až na konec světa

Milí Snílkové,

jak jsem před týdnem slibovala, slečna Principia má pro vás další překvapení. Letní dny jsou totiž jako stvořené pro cestování. A i draci si občas protáhnou křidélka a zaletí i za hranice vlastní knihovny...


Rozhodli se, že vás tentokrát pozvou na cety s sebou. Ale nebyli by to šupináči, kdyby i v tomto případě nějak nezapojili knihy a literaturu. S draky se totiž bude cestovat hlavně s pomocí papíru a tiskařské černi - doslova na křídlech knih.



Protože i draci rádi poznávají nové kultury, připravili si pro všechny ochotné Snílky cestovatele tři výzvy. Dvě na sebe přímo navazují, třetí - ta nejtěžší - stojí trochu mimo. Proto na ni bude necháno také o něco více času - první dvě budou trvat jen do začátku října. Na třetí necháme čas až do zimy (a v případě přímého dotazu jsou draci odvážlivcům ochotni času trochu přidat.)

Můžete se dle svého uvážení zapojit do kterékoli z nich. Klidně své rozhodnutí i v průběhu měnit. Jen nám dejte vědět v komentářích (kam také můžete umisťovat odkazy na články s výzvou související).

Šestka

Evropa, Asie, Australie, Afrika, Severní a Jižní Amerika

Šest světadílů - šest knih. Každý kontinent má svého zástupce. Jednoho spisovatele, který se narodil a vyrůstal v dané zemi. Jednu knihu z jeho pera.

Žánr si klidně vyberte podle chuti. A pouze na vašem rozhodnutí bude i výstup - chcete se rozepsat o každé knize jednotlivě, nebo je všechny shrnete do jediného článku? Draci kreativitě meze nekladou.



Dvanáctka

Evropa, Asie, Australie, Afrika, Severní a Jižní Amerika x 2

Komu by se jedna kniha na kontinent zdála málo, může se s chutí pustit do dvojnásobného počtu. Ostatní podmínky jsou pak totožné se Šestkou.






Cestovatel

Kdo by zatoužil po nejobtížnějším - a tudíš nejcennějším titulu - bude mít před sebou mnohem složitější úkol. Můsí si totiž sám naplánovat cestu kolem světa. I když jen po stránkách knih.

Jeho výprava začne v zemi, kde se právě nachází (u většiny tedy v ČR či SR) a bude pokračovat do jedné ze sousedních zemí. Cestovatel se totiž může přesunout vždy jen do států, které přímo sousedí s tím, ve kterém se právě knižně nachází.

Úkolem cestovatele je pak skutečně "objet celou zeměkouli". Alespoň na skok by se měl ukázat na každém kontinentu a zakončit svou pouť tam, kde začal. Ze své domácí země tedy bude čísti knihy dvě.

Tak tedy, šťastnou cestu všem!



Dragilia

7 komentářů:

  1. Týjo, to je zajímavé! Být teď ve stavu rozečteném, snad by mne to zlákalo. Leč já jsem ráda, zvládám-li odbornou literaturu k přijímačkám. Takže si musím nechat zajít chuť... Ale jsem zvědavá na ostatní. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Že bych byla odvážná a zkusila Cestovatele? Uvidíme. Chápu to správně, že z každé země mám přečíst jednu knihu od spisovatele té národnosti (s výjimkou dvou knih pro ČR)? A pokud ano, počítají se USA jako celek nebo mám brát jednotlivé státy?

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Ano, rozumíš tomu správně. Co se USA týče, nechám rozhodnutí na tobě. K uznání Cestovatele by stačila jedna kniha. Ale pokud by ses chtěla pustit do ještě větší výzvy... Dobrovolnosti se meze nekladou.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Asi zůstanu u modelu USA - jedna kniha, a akorát ještě vezmu v potaz Kanadu, protože takhle bych se nedopočítala. Každopádně díky za info. Později vytvořím na blogu samostatný článek o této výzvě/projektu.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Nemáš zač.
    Odkaz potom klidně připoj pod tenhle článek.

    OdpovědětVymazat
  6. Wow, teď mě mrzí, že už nejsem až takový knihomol :) Čtu spíš e-booky, návody, málo fikce. Jsem zvědavá, jak se toho snílci zhostí.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Mno, pokud se na to cítíš, můžeš zkusit výzvu i s nebeletristickými knihami. To by mohlo být také zajímavé. 0:-.)

    OdpovědětVymazat