26. září 2024

Creatio - Malířské aktuality 39

Zdravím, milí čtenáři. Také se už nemůžete dočkat, až se dozvíte novinky z oblasti výtvarného umění? Tak právě pro vás jsou tu malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 39

Hradecká galerie moderního umění vystavuje Načeradského a Slaninkovou

Kresby nebo grafiky již nežijícího Jiřího Načeradského a velkoformátové figurativní obrazy současnice Gabriely Slaninkové nově vystavuje královéhradecká Galerie moderního umění. V jejím sídle na Velkém náměstí v historickém centru města je lze vidět do 3. listopadu.

Více zde 


Zrzavý, Neprakta či Panuška. Aukce Galerie Goltzova tvrz nabídne průřez českým malířstvím

Čáslavská Galeriie Goltzova tvrz bude v neděli 29. října od 20:00 hodin pořádat online aukci obrazů, soch a starožitností. Těžištěm jsou malířská díla od počátku dvacátého století po současnost.

V aukci si vyberou jak příznivci moderny – v nabídce budou díla Eduarda Ovčáčka, Václava Tikala, Leonida Ochrymčuka – tak i obdivovatelé klasiky, například děl Josefa Ullmanna, Františka Kavána nebo Jaroslav Panuška.

Více zde

 

První krok k ukončení ostudného mlčení. Nová socha připomíná oběti z let 1968 a 1969

Obětem okupantů i československých represivních složek ze srpna 1968 a 1969 je věnován pětimetrový bronzový památník od sochaře Jiřího Sozanského, který byl tuto středu večer odhalen na nábřeží u pražského Musea Kampa. Stalo se tak v den, kdy si Česko připomnělo invazi vojsk Varšavské smlouvy. Brutalitu agrese dílo znázorňuje kovovými ostny nebo kusem tankového pásu.

Památník stojí na nábřeží u Musea Kampa, kde nahradil takzvané Titány, tedy tři opracované dřevěné kmeny, které vytvořila výtvarnice Emilie Benes Brzezinski

Více zde

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Kavárna pro nadpřirozené bytosti.“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší.

S přáním hezkého zbytku týdne 

Raja Luthriela


Žádné komentáře:

Okomentovat