1. února 2024

Creatio - Filip Cenek

 Zdravím, milí snílci. Je tu první čtvrtek v měsíci a já jsem tu opět s článkem o další významné osobnosti z oblasti výtvarného umění. Dnes to bude o výtvarníku Filipu Cenkovi

Filip Cenek

* 25. března 1976 Jeseník

Filip Cenek je vyučen promítačem. Po sportovní škole a všeobecném gymnáziu v Jeseníku absolvoval Fakultu výtvarných umění v Brně, Ateliér video Keiko Sei. Na FAVU zůstal jako pedagog Kabinetu video, kde od roku 2003 vyučuje předměty spojené s produkcí a recepcí pohyblivých obrazů. 

Od roku 2008 působí jako odborný asistent v Ateliéru intermédia Václava Statila.

V 90. letech se zabýval teorií a praxí nelineárních příběhů a narací v digitálním prostředí (zejména paradoxem spojení „interaktivní příběh“), od roku 1998 se v různých spolupracích věnuje animaci a živému obrazu (především ve vztahu k neostrosti, nečitelnosti a chybění jako tvořivému potenciálu). 

Za práce v oblasti vizuálních médií obdržel v roce 2004 Vývojový grant Tranzit. 

V roce 2006 vyšel u dánsko-amerického vydavatelství Errant Bodies, zaměřeného na současnou experimentální hudbu a její přesahy do výtvarného umění, DVD disk Carpets Curtains, dokumentující koncertní spolupráci s hudebníkem Ivanem Palackým. 

Během postgraduálního pobytu v Centru audiovizuálních studií FAMU v Praze se věnoval (pod pseudonymem VJ Věra Lukášová) aktualitě obrazu (vjing) a tvorbě improvizovaných re-editů z nalezených fotografií a zvuků, směřující ke specifické audiovizuální revizi vzpomínání a imaginarity (živé kino).

Za práce získal Cenu Josefa Hlávky. Je spoluorganizátorem brněnského festivalu New New! a jedním z kurátorů sekce Theatre Optique studentského Fresh Film Festu.

 V roce 2006 spoluzaložil elektronickou skupinu Midi lidi, ve které se společně s Janem Šrámkem a Magdalenou Hrubou podílel na její vizuální podobě (do léta 2010). Je zastoupen ve Sbírce moderního a současného umění Národní galerie v Praze, Sbírce Marek a v několika zahraničních filmotékách. Občasně se prezentuje na výstavách současného umění a festivalech (Centre Pompidou v Paříži, EMAF v Osnabrucku, NIVAF v Naganu, Parker’s Box v New Yorku, Metrónom v Barceloně, TransFusion v Hamburku, SPOR v Aarhus a v dalších).

V roce 2011 byl finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Mezinárodní porotu přesvědčil „sebejistým převedením pohyblivého obrazu, plastických elementů a dalšího vizuálního materiálu do komplexní instalace, která vtáhne diváka, ale odmítá rychlou interpretaci. Tato pracovní dvojznačnost významu a rezistence narativní jistoty působí svěže a odvážně“.

V únoru 2019 se stal děkanem Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně.


Čerpala jsem: https://cs.wikipedia.org/wiki/Filip_Cenek

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Šedá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat