25. ledna 2024

Creatio - Malířské aktuality 31

Zdravím, milí čtenáři. Je čtvrtý čtvrtek v měsíci a to znamená, že si můžete přečíst další malířské aktuality, co se za tento měsíc měsíc udály. Tentokrát s pořadovým číslem 31.


Apokalypsa jako dekadentní umělecká disciplína

Lidé, takzvaní chiliasté, od nepaměti čekají na ráj, který prý přijde, anebo na zánik světa, který je prý, aspoň podle mnohých proroctví, neodvratný. Třeba v roce 2000 někteří senzitivní lidé očekávali, že se zeměkoule propadne do pekelných plamenů.

Jak se s tím někteří z nich popasovali, je možné vidět v Západočeské galerii v Plzni do 3. března 2024. Expozice nese název Apokalypsa a umění v českých zemích s podtitulem … a viděl jsem nové nebe a novou zemi…

Více zde 


Obřímu obrazu Rudolfa Gajdoše vrátil zašlou krásu malířův vnuk

Zaniklý pohled na Břeclav – jak vypadala před pětašedesáti lety – prohlédl. Dílo, které podle výhledu z věže poštorenského kostela vytvořil akademický malíř Rudolf Gajdoš, má za sebou náročné restaurování.

Obnovy malby i rámu se zhostil malířův vnuk, výtvarník a restaurátor Pavel Doležal. Obraz byl značně poškozený, jak malba, tak rám. Bylo zapotřebí jej vyrámovat a postupně vyčistit horní olejovou vrstvu. Pod ní se nachází ještě podmalba temperou.

Více zde


Petr Brandl byl jako rocková hvězda

Příběh bohéma, tak se jmenuje pražská výstava, která mapuje život a dílo barokního malíře Petra Brandla (1668-1735). Slovo bohém, jak známo, je označení pro člověka žijícího neuspořádaným životem, což je v případě tohoto umělce vyjádřeno velmi diplomaticky.  Pohyboval se po krčmách a nálevnách, potloukal se mezi lidskou spodinou. Zároveň ale cestoval z místa na místo, stýkal se s významnými šlechtici, a dokonce se stal i prospektorem a spolumajitelem zlatého dolu v Jílovém.

Především však byl géniem ve svém oboru, tedy v malířské tvorbě. To prezentuje i zmíněná výstava v pražské Valdštejnské jízdárně, která je k vidění do 11. února 2024. Autoři projektu využili prostoru, jehož základem je velký obdélníkový sál. Proto vše pojali jako symbolický labyrint, ve kterém návštěvník v barokním šerosvitu za každým rohem objevuje něco zajímavého a překvapivého. 

Více zde


Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „šedá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. 

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním všeho nejlepšího do nového roku

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat