22. prosince 2022

Creatio - Malířské aktuality 20

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 20.


Alfons Mucha se představuje v Šanghaji

Seznamte se s otcem moderního grafického designu, českým umělcem Alfonsem Muchou (1860-1939). Pod takovým podtitulem začala v pátek v Šanghaji výstava Meet Mucha jednoho z nejslavnějších českých umělců. Návštěvníci v expozici uvidí téměř dvě stě děl v pěti tematických okruzích.

Výstava bude k vidění v šanghajském Meet You Museum do 5. března. K vidění na ní jsou mimo jiné jeho skici, pastely či legendární plakáty.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-alfons-mucha-se-predstavuje-v-sanghaji-40416267

 

Benátské bienále bude mít brazilského kurátora. Chválí ho i viceprezidentka USA

Prestižní Benátské bienále bude mít poprvé kurátora z Latinské Ameriky. Stane se jím sedmapadesátiletý Adriano Pedrosa z Brazílie, který v roce 2024 dohlédne na jubilejní 60. ročník akce. S odvoláním na prezidenta akce Roberta Cicutta to oznámila agentura DPA.

Bienále se koná od roku 1895 a má vždy dvě části. Tou hlavní je kurátorský výběr děl, tou druhou pak národní pavilony, které si každá země včetně Česka a Slovenska spravuje sama. 

Více zde: https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/benatske-bienale-brazilie-kurator-adriano-pedrosa/r~1bd84f227d2411edbe29ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

 

Až k tahu štětcem. České umění nově globálně přístupné

The HeArt of Czechia, to je název vůbec první kolekce českého umění, architektury a designu, kterou zpřístupnil vyhledávač Google. Nabízí 2500 děl a artefaktů.

V rámci projektu Google Arts & Culture spolupracovalo na digitální prohlídce tuzemského kulturního dědictví devatenáct institucí s předními odborníky.

Mezi nimi jsou Národní galerie, Národní muzeum, Galerie hlavního města Prahy, Centrum současného umění DOX, Uměleckoprůmyslové muzeum, Vila Tugendhat nebo Muzeum umění Olomouc.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-az-k-tahu-stetcem-ceske-umeni-nove-globalne-pristupne-40416804

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Nakreslete vaši oblíbenou pohádku“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkých Vánoc

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat