26. května 2022

Creatio - Malířské aktuality 13

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 13.

Obraz Václava Havla Bílý kůň ve vesmíru v aukci

Jediná malba, kterou za svého života vytvořil prezident Václav Havel, akryl na desce z roku 1982, nesoucí název Bílý kůň ve vesmíru, bude jedním z děl dražených v neděli v aukční síni Adolf Loos Apartment and Gallery. Vyvolávací cena obrazu je 2,5 milionu Kč.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/obraz-vaclava-havla-bily-kun-ve-vesmiru-v-aukci-40395995


Mára Čmára vytvořil v Praze nový mural art

Praha má nový mural art. Něžnou poctu ženské kráse. Marek Kulhavý, působící v uměleckém světě jako Mára Čmára, vytvořil na fasádě o ploše 180 m2 u stanice metra Hradčanská obří malbu. Vznikla jako komerční projekt, za realizací stojí tým zkušených „muralistů“ z vizuálního studia DRAWetc.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/mara-cmara-vytvoril-v-praze-novy-mural-art-40396296  

 

Obraz Toyen se prodal za 28,5 milionu

Obraz malířky Toyen z roku 1951 s názvem Vidím, že má bílá stránka zezelenala, se na dnešní aukci výtvarného umění v Praze prodal za 28,5 milionů korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena byla více než čtyřikrát nižší, pořadatelé ze společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery ji stanovili na šest milionů korun. Jde tak o nejdražší umělecké dílo Toyen z poválečného období prodané na území ČR.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/obraz-toyen-se-prodal-za-285-milionu-havlova-malba-kone-za-tri-miliony-40396299

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Oblíbená knižní postava“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat