24. února 2022

Creatio - Malířské aktuality 10

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 10.

Slovanská epopej zůstane v Praze. Na 25 let, rozhodli radní

Hlavní město bude moci umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy do paláce Savarin na Václavském náměstí na 25 let s pětiletou opcí. Současně s tím bude ukončen spor s jedním z dědiců Johnem Muchou a v prostoru bude místo i pro vystavení rodinné sbírky. Provoz a správu bude mít na starosti developer, firma Welwyn, respektive některá z jejích firem. Vyplývá to z návrhu dohody mezi Prahou, Nadací Mucha a Welwynem, který schválili pražští radní.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/slovanska-epopej-zustane-v-praze-na-25-let-rozhodli-radni-40385646

 

Slavné falzum Emauzští učedníci doplňuje pražskou výstavu

Výstava Falza? Falza! ve Šternberském paláci na Hradčanském náměstí v Praze je obohacena o zápůjčku nejznámějšího padělku v dějinách malířství. Do Národní galerie totiž bylo ze sbírek rotterdamského Museum Boijmans Van Beuningen zapůjčeno slavné falzum Emauzští učedníci z roku 1937 od Hana van Meegerena. Informovala o tom mluvčí Národní galerie Praha Eva Sochorová.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/slavne-falzum-emauzsti-ucednici-doplni-prazskou-vystavu-40385633

 

Kunsthalle přitahuje milovníky umění i protesty

V budově s neoklasicistní fasádou, ve které dříve fungovala Zengerova trafostanice, se včera na pražském Klárově otevřely veřejnosti nové výstavní prostory. Kunsthalle Praha, jak se galerie jmenuje, si klade za úkol přilákat i lidi, kteří by za normálních okolností uměleckou galerii minuli obloukem. Galerie chce prezentovat především umění dvacátého a jednadvacátého století. Vždy by měly probíhat dvě výstavy souběžně. U příležitosti otevření instituce jde o expozici Zengerova transformační stanice: Elektřina ve městě, elektřina v architektuře (trvá do 22. května) a Kinetismus: 100 let elektřiny v umění (trvá do 20. června).

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/kunsthalle-pritahuje-milovniky-umeni-i-protesty-40388054

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Můj vysněný dům“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat