10. července 2020

Creatio - Baroko


Dobrý den milí snílci. Dnes se konečně budeme věnovat baroknímu malířství a dokonce si představíme nějakého významného malíře z tohoto období.

Baroko

Barokní sloh vznikl v Itálii a vládlo v Evropě v 17. a 18. století. Jeho charakteristickými znaky jsou dynamika, snaha o vyjádření pohybu, emotivnost až citová vypjatost, bohatost tvarů i zdobnosti a velkolepost. Dále se dostala do popředí snaha ohromit člověka, důraz byl kladen na citovost až exaltovanost, vnitřní napětí a patos.

Základy baroka pochází z renesance. V jistém smyslu je ale zároveň také proti ní, protože za období baroka se šířila hlavně obroda Křesťanství.
Baroko proniklo do všech uměleckých a životních projevů, jako jsou architektura, výtvarné umění, literatura, divadlo a hudba. Příznačné je stírání hranic mezi architekturou, plastikou a malbou s cílem vytvoření jednotného společného účinku.

Baroko obecně dává přednost asymetrickým formám, vyklenutým a vydutým zaoblením, nadsazeným proporcím, prostorově rozvinutým gestům, efektním perspektivám.
Příčina vzniku baroka jako uměleckého slohu vycházela ze snahy uměleckými prostředky vyvolat pocit pokory a oddanosti k Bohu, čehož se církev snažila dosáhnout mohutností, velkolepostí a nádherou staveb, ale i malířských a sochařských děl, aby tak vyjádřila svoji nadřazenost nad poddanými. K jeho vrcholným dílům však patří také malá díla, která byla určena pro soukromé účely. Kostely měly působit jako obraz nebe přenesený na zem, paláce a zámky reprezentovaly bohatství a moc.

Architektura používá malbu napodobených stavebních prvků, jako jsou klenby, žebra a pilastryke zvýšení působivosti. Půdorysem staveb byla elipsa nebo průniky elips symbolizující nekonečno. Hojně využívané architektonické prvky byly kupole a sošky malých dětí podobné andílkům.

Plastika nechce vystupovat jako ojedinělé umělecké dílo, ale podřizuje se celku a doplňuje malbu. Významně se uplatňuje ornamentální štukatura.

Malba se stává iluzionistickou. V architektuře předstírá plastické prvky.

Významný představitel barokního malířství: 


Rembrandt

Celým jménem se jmenoval Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Pocházel z Nizozemska. Narodil se 15. 7. 1606 v Leidenu a zemřel 14. 10. 1669 v Amsterodamu.
Byl to malíř, kreslíř, rytec a grafik. Slavným se stal již za svého života. Je považován za jednoho z nejlepších malířů a grafiků západního umění.

Život:
Narodil se jako nejmladší z devíti dětí. Jeho otec byl mlynář a matka dcera pekaře. Chodil do latinské školy. V patnácti letech vstoupil do učení k místnímu malíři Jacobu Isaacszoonu van Swanenburghovi, u kterého se učil malířským základům. V osmnácti letech odjel Rembrandt do Amsterodamu do učení k mistru Pieteru Lastmanovi, který se specializoval na malování portrétů a biblických témat na velkých formátech obrazů. Poté se vrátil do Leidenu a zřídil si tam ateliér.
Rembrandt byl fascinován stářím. Maloval starce zabrané do knihy a staré Židy modlící se v synagogách, protože byl přesvědčen, že s ubývajícími tělesnými silami se prohlubuje duševní život.
Už v mládí začal pátrat ve své vlastní tváři. Zobrazil sám sebe na pěti desítkách obrazů, ať už jako ztroskotance, vznešeného pána nebo účastníka křížové výpravy.
Asi po šesti letech Rembrandt odešel opět do Amsterodamu a usadil se v rodině obchodníka s obrazy Hendricka van Uylenburcha a na jeho žádost založil malířskou dílnu, kde učil své žáky výtvarnému umění. Pomáhal také obchodníkovi v prodeji.
Začal také malovat oficiální portréty a budovat malířskou kariéru.
Rembrandt se poté oženil s obchodníkovou neteří Saskií van Uylenburchovou.
Koupil si velký dům a svou dílnu přenechal svým žákům. Stýkal se s významnými filozofy a učenci.
Vytvořil známý obraz Danae. Získal mistrné dovednosti a dovedl využít jas a kontrast.
V roce 1642 dostal zakázku na vytvoření skupinového portrétu jednoho střeleckého útvaru. Obraz je známý pod názvem "Noční hlídka". V tomto díle mistrně využil jasu, kontrastu a pohybu, jimiž stupňuje dramatičnost obrazu. Rembrandt vylíčil událost z jejich života plnou vzruchu a napětí.
Během práce na tomto portrétu zemřela v roce 1642 manželka Saskie. Po její smrt malíř začal usilovat o větší zvnitřnění v jeho tvorbě. Maloval rád temné holandské krajiny, ve kterých používal mistrné vystižení světla a stínu.
Rembrandt stále dostával významné malířské zakázky. Vytvořil obrazy "Hodinu anatomie " (1656), "Představenstvo soukenického cechu" (1662) či "Přísahu Claudia Civila" (1662). Byly však stále méně časté. Malíř se začal potýkat s finančními potížemi.
S přibývajícími léty Rembrandt významně obohatil svou tvorbu. Po své smrti v roce 1669 je doceňován jako geniální mistr holandského malířství.

Dílo:
Ve velkých dramatických kompozicích střídal malíř osvětlená a zastíněná místa. Řídil se pravidlem přímočarého šíření světla. Během posledních patnácti let svého života malíř vystřídal mnoho různých pohledů na světlo.
Rembrandt ve svém díle prokazuje výjimečnou znalost klasické ikonografie, technicky mistrné zvládnutí šerosvitu a figurální malby.

Některé jeho odrazy:
  • Tobiáš a svatá Anna (1626)
  • Jeremiáš oplakává zboření Jeruzaléma (1630)
  • Hodina anatomie doktora Tulpa (1632)
  • Snímání z kříže (1632 - 1633)
  • Bouře v Galilejském moři (1633)
  • Danae (1636 - 1647)
  • Krajina se zděným mostem (1638)
  • Lovec bukače (1639)
  • Portrét Saskie s květinou (1641)
  • Noční hlídka (1642)
  • Mlýn (1645 - 1648)
  • Kristus (okolo 1648)
  • Dva mladí Afričané (1661)
  • Přísaha Claudia Civila (1661 - 1662)
  • Představenstvo soukenického cechu (1662)

Čerpala jsem:


Pokud jste členy Klubu snílků, můžete i vy tvořit a posílat svá díla na email klubu klub.snilku@email.cz. I když už soutěž skončila, své výtvory můžete posílat i tak.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete také psát náměty na hudbu, kterou mám nakreslit. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

Rovněž můžete posílat třeba nějaké opravdu podařené graffiti, pokud nějaké často míjíte na svých cestách. Nebo cokoliv jiného, co podle vás souvisí s výtvarnem a byla by škoda to neukázat světu.

Žádné komentáře:

Okomentovat