29. srpna 2018

Principia - Čtyřicátá čtvrtá výprava

Mílí Snílkové,

poslední úterý v měsíci se opět přihlásilo o slovo. Pro středoškoláky (a učitele) je to pravděpodobně i poslední úterý před zahájením nového školního roku. (Já vím, jsem teď pěkně protivná, že to připomínám...) Nicméně doufám, že alespoň další dávka dračích indicií trochu vylepší náladu. :-)
(Tímto se omlouvám všem, kteří se do školních lavic či za katedru těší, že takhle ošklivě předjímám. 0:-) )



Trubky dneska zazní pouze čtyřikrát. Bohužel pátý trylek utekl o vlásek kvůli malé záměně hry, která byla z pera jiného velikána. (:-( Škoda, hadačku ale i tak draci s velkou radostí vítají mezi knihovní regály.)
Gratulace dnes patří:

Alisse, Holoubkovi, Maglaiz a Illienel




Všem pěti Snílkám se podařilo odhalit osobu barda z Avonu - Williama Shakespeara, autora pevně spjatého s divadlem Globe (takže se Maglaiz ve svých předpokladech, které z těch divadel vlastně draci chtějí slyšet, nezmýlila). Z her - z vašich doporučení - mohu jmenovat Krále Leara, Jak se vám líbí, Večer tříkrálový, Zkrocení zlé ženy, Kupce benátského, Othella a zmínky se dočkaly i Shakespearovy Sonety.

Malá poznámka na okraj: Všimli jste si projektu Shakespeare 400? Láká vás?

Druhá malá poznámka: Pokud by vás zajímala doporučení skvělých interpretací, filmy či seriály inspirované bardovými hrami či životem - podívejte se dobře do komentářů pod předchozí výpravou. Materiálu tam jistě najdete spoustu. :-)

Ale je načase pokročit k dalšímu autorovi:

  • Narodil se v hlavním městě státu, který dnes už na mapách nenajdeme. (Dané město tam však stále je a slovní spojení "hlavní město" činí dosud oficiální součást jeho názvu.)
  • Navštěvoval školu s jedním slavným režisérem a bratry, které část lidí považuje za hrdiny, část za vrahy.
  • Přispíval do časopisu nesoucí stejné jméno jako básnická sbírka autora s iniciály J.W..
  • Pracoval - mimo jiné - jako jevištní technik či dělník v pivovaru.
  • Je mnohem známější pro svůj odpor totalitnímu režimu a účasti v občanské iniciativě upozorňující na nedodržování lidských práv v něm, než díky své literární kariéře.
  • Zmiňovaná občanská iniciativa je spojená i se slavným dokumentem, jehož signatáři byli režimem perzekuováni.
  • Navdzdory předchozím tvrzením za svá díla dostal značné množství zahraničních ocenění.
  • Díky nim měl určitou finanční nezávislost.
  • Několikrát skončil ve vězení pro své politické názory.
  • Byl posledním prezidentem jednoho státu a prvním prezidentem dalšího.
  • Mezi jeho tvorbu patří absurdní dramata zabývající se tématy jako moc či byrokracie.
  • V jedné hře zabrousil i do vyloženě faustovského tématu.
  • Kromě toho psal i eseje a experimentální poezii.

Co chtějí draci slyšet?

  • Jméno autora
  • Jméno zmiňované občanské iniciativy
  • Jméno alespoň jedné z jeho divadelních her

Otázka za bonusové vajíčko:
  • Kdy se připomíná jeho památka a proč k tomu patří vyhrnuté kalhoty?

Jméno Snílka
drak
dračí hnízdo
bonusové vajíčko
5
-
-
2
-
-
8
1
2
4
-
1
1
-
-
9
1
2
37
2
8
4
1
-
5
-
-
3
-
-
Kely (Dori)
1
-
1
1
-
-
17
2
3
7
-
-
10
1
3
3
-
-
16
-
4
15
-
2
3
-
-
3
-
-
8
-
2

Mnoho dobrých nápadů a zdar při hledání řešení přeje
Dragilia

P.S.: Chcete dostat svou literární tvorbu do Knihovny? Ozvěte se na klub.snilku@email.cz a do předmětu připište PrincipiaA že nevíte, co vše lze posílat?

P.S.S.: Chtěli byste se pustit do indicií k oddračování (jako jsou třeba v tomto článku)? Snadná pomoc! K dispozici je vám opět klubový e-mail. Tentokrát posílejte s předmětem Principia draci. (A pro jistotu připište i správné odpovědi. 0:-) )

4 komentáře:

  1. Václav Havel
    Charta 77
    Třeba Zahradní slavnostPamátka se připomíná 18. prosince a vyhrnuté kalhoty proto, že je měl on sám povytažené při své inauguraci do úřadu prezidenta v roce 1989.

    OdpovědětVymazat
  2. Autorem je Chrobák, který má na kontě například Audienci nebo Odcházení a spolu s (nejen) Pavlem Kohoutem iniciativu Charta 77.Co? Že skautská přezdívka se nepočítá?! Dobrá, chcete-li slyšet Václav Havel, napíšu Václav Havel... :)Den Václava Havla připadá na výročí jeho úmrtí, 18. prosince, a vyhrnuté kalhoty odkazují na příhodu s krátkými nohavicemi při první Havlově inauguraci v roce 1989.

    OdpovědětVymazat
  3. 1. Václav Havel
    2. Charta 77
    3. Zahradní slavnost, Audience, Odcházení
    4. 18. prosince - vyhrnuté nohavice kalhot odkazují na Havlovu inauguraci do prezidentského úřadu, kdy měl viditelně povytažené/krátké kalhoty. V roce 2012, rok po jeho smrti, vznikla iniciativa Krátké kalhoty pro Václava Havla, kdy si tímto jednoduchým gestem lidé připomínají jeho památku.

    OdpovědětVymazat
  4. Hihi, tato rubrika mne těší čím dál více. :) Ale mohlo by to být trochu zapeklitější. ;)1)Václav Havel
    2) Charta 77
    3) jé, kterou vybrat... Audience, Asanace, Zahradní slavnost, Vyrozumění, Odcházení, Vernisáž, Pět tet... To budou asi všechny, co jsem sama četla a viděla. Mám ještě co dohánět, absurdní drama mne zajímá a právě v jeho tvorbě jsem se dost našla. :) Nejoblíbenější zatím asi ta Zahradní slavnost. Na jejím základě byl mimochodem vystavěn i Ovčáček čtveráček, kdož jste zaznamenali, ať už naživo ve Zlíně, živým přenosem do kin, či jen z doslechu. ;)* Musím přiznat, že jsem o tom nikdy neslyšela! Každopádně se jedná o výročí jeho smrti 18. prosince a nohávy jsou příznačně humorným odkazem k jeho prvnímu jmenování prezidentem. ;) Jinak s odkazem k článku, ve kterém jsem toto moudro vyčetla, musím více než souhlasit s prohlášením, že VH se řadí k největším Čechům, po boku Karla IV. a T. G. Masaryka.
    A věrna své tradici přidávám tip: nedávno jsem zhlédla sérii České století - skvělé zpracování ne příliš známých okolností českých dějin spjatých s význačnými udáostmi, daty i osobnostmi. V posledních asi třech dílech se již objevuje postava právě VH, životní výkon Marka Daniela (ať si blaníkáři říkají, co chtějí)! Vřele doporučuji. :)

    OdpovědětVymazat