31. července 2018

Principia - Čtyřicátá třetí výprava

Milí Snílkové,

doufám, že vás horka ještě neumořila a pokud nemůžete tyto parné dny trávit u vody, máte k dispozici alespoň místnosti příjemné teploty (například sklepy). :-)


Fanfáry dnes zazní načtyřikrát. Pro:

Alissu, Maglaiz, Illienel a Holoubka



Všechny dokázaly odhalit Eduarda Štorcha - autora Lovců mamutů, Osady havranů či Minehavy (a také - jak poznamenala v komentáři Maglaiz - Reformy školního dějepisu či Školního dějepisu v theorii a praxi).


A které jméno budou chtít draci číst tentokrát?
  • Mnohými je počítán mezi klasiky.
  • Někteří lidé značně pochybují o tom, že by člověk jako on dokázal napsat taková díla.
  • J.R.R.Tolkien ho však i tak považoval za součást úpadkové moderny. (Zdroj informace - odkaz bez spoileru)
  • Je nejčastěji chybně citovaným autorem.
  • Byl třetím dítětem z osmi, avšak žádný z jeho starších sourozenců se nedožil dospělosti.
  • Jméno autorova zemřelého syna nápadně připomíná jméno jednoho z jeho hrdinů.
  • První doloženou zmínkou o jeho hrách je dobová kritika, která ho označuje za vránu, která se zdobí cizím peřím.
  • Je s ním pevně spjaté jisté divadlo.
  • V závěti manželce odkázal svou "druhou nejlepší postel".
  • Jeho rod velmi záhy zanikl, protože žádné z jeho vnoučat nemělo děti.
  • Krom her psal i sonety a je pro něj typický jambický pentametr.

Co by chtěli draci slyšet?

  • Jméno autora
  • Jméno zmíněného divadla
  • Jméno vaší oblíbené hry (nemáte-li žádnou oblíbenou, napište alespoň jednu z jeho her)

Jméno Snílka
drak
dračí hnízdo
bonusové vajíčko
4
-
-
2
-
-
8
1
2
4
-
1
1
-
-
9
1
2
36
2
8
4
1
-
4
-
-
3
-
-
Kely (Dori)
1
-
1
1
-
-
17
2
3
6
-
-
10
1
3
3
-
-
16
-
4
15
-
2
3
-
-
3
-
-
8
-
2

Dostatek vody a dobrých nápadů přeje

Dragilia

P.S.:Chcete dostat svou literární tvorbu do Knihovny? Ozvěte se na klub.snilku@email.cza do předmětu připište PrincipiaA že nevíte, co vše lze posílat?

P.S.S.:Chtěli byste se pustit do indicií k oddračování (jako jsou třeba v tomto článku)? Snadná pomoc! K dispozici je vám opět klubový e-mail. Tentokrát posílejte s předmětem Principia draci (A pro jistotu připište i správné odpovědi. 0:-) )

6 komentářů:

  1. Jak pěkně lze v nápovědách ukrýt avonského barda :)
    Tedy:
    Běží o Williama Shakespeara, spjatého s londýnským divadlem Globe, které, zdá se, nejdřív přestěhoval a pak podpálil.
    Oblíbenou hrou zůstává Král Lear (zejména s Pavlem Pavlovským v titulní roli). Vtipnou zkušenost jsem pak udělala s Macbethem, když jsme s partou nacvičovali výstup do hodiny literatury. Pokud do té doby sousedi pochybovali o tom, co jsem zač, po mém nácviku Macbethova proslovu k čarodějnicím měli jistě jasno :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jéje, tak dnes zase negůglím... Už u syna jsem začala tušit, je to Hamlet, že jo?
    A jambický pentametr to snad musí prozradit každému. Je to snad jediný člověk, který je jím typický, nikdy se u něj nepopletete (říkám to jakožto osoba, která se bála u maturity rozboru jakékoliv poezie, páč metra jsou zlo a nás to nikdo pořádně nenaučil )Každopádně:
    A) William Shakespeare
    B) Globe Theatre
    C) Musím říci, že se mi to stále mění. Svého času jsem milovala Jak se vám líbí nebo Večer tříkrálový, ale je fakt, že mi začínají připadat čím dál víc na jedno brdo - tyhlety sváteční komedie. Úplně nesnesu ale jen Sen noci svatojánské. Stále dobrý vztah budu mít ke Zkrocení zlé ženy. Nikdy nepochopím, jak se dá na jevišti dobře a zajímavě udělat Komedie omylů (vystupují tam dva páry identických dvojčat).
    Tragédie jsou samozřejmě lepší. Asi mne tolik nebere třeba Romeo a Julie nebo Hamlet (i když se dá výborně zparodovat, mám zkušenost :)), jako třeba Král Lear. Viděla jsem perfektního Othella na loňských Shakespearkách od M. Vajdičky. To mi vzalo dech. Jinak Shakespearky vesměs zatím nic moc. V sobotu se chystám na Hamleta, od něj mám očekávání veliká!
    Měli jsme u nás v divadle divadelní sezonu zaměřenou na Shakespeara, takže jsme tam teď všichni docela shakespearologové. Musím doporučit Souborné dílo W. S. ve 120 minutách (my už na repertoáru nemáme, ale byla to vlna přes celou ČR, nicméně nevím, zda se to ještě někde dává - nejznámější provedení bylo asi v Divadle v Dlouhé :)). Na popud této poloimprovizace, kde se snaží tři herci zmínit opravdu vše, jsem si přečetla i Tita Andronica ("takový Tarantino na jevišti" ). Dost se to vymyká obvyklému "Shakespearovu" (ano, také připouštím, že to asi nenapsal ) rukopisu.
    Taky jsme hráli Sonety, v hodně abstraktním pojetí od Kuba Nvoty - takové "lyrické zahradničení" :). Sonety jsou sice taky skoro všechny na jedno brdo, ale některé jsou o mnoho silnější a aktuálnější než jiné. A tak dále a tak dále...
    Na toto téma bych toho ještě mohla namluvit až hrůza! Ještě pro zájemce o Shakespeara zmiňuji krom obligátního Zamilovaného Shakespeara (hra, film, snad každý o tom slyšel) Anonyma (film), Zpupného krákala (nekorektní sitcom pro znalce WS) a  Krás(k)u na scéně - skvělý film a ještě lepší divadelní hra (hrajem  ji teď u nás a Dan Bambas v hlavní roli za ni dostal poslední Thálii, takže fakt zážitek!), který je protkán stálými odkazy na Willova díla. :)
    Fuu, zavřete mi už někdo ústa...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem se na to koukla: fakt že jo, syn Hamnet jako Hamlet.
    A díla jsem zmínila skoro všechna, zapomněla jsem na mého milovaného Kupce benátského - to bude asi jedna z těch nejoblíbenějších her, i když mám určitý argumentační problém v pointě, který bych ráda s autorem vyřešila.
    Na to konto ještě musím zmínit Shylocka, hraje to Na Jezerce Milan Kňažko, též tháliové představení, také skvělé!
    A z odkazů ještě Kiss Me Kate! (muzikál na motivy Zkrocenky, ale film, co jsem viděla, se mi moc nelíbil...) a Byl to skřivan (aneb Romeo a Julie po 25 letech, taky moc pěkná hra, taky jsme ji u nás hráli).
    A samozřejmě volné inspirace: Lví král, Lví král 2, 10 důvodů proč tě nenávidím, West Side Story, Super náhradník... To samo by stálo za kvíz, jen už je to dávno popsáno na Wikipedii. Post scriptum: Slibuju, že už končím.

    OdpovědětVymazat
  4. Jupí!A teď k hádance. Draci jsou ale vykutálení braši. Ovšem povídačka o literárním zloději mne jasně a snad i správně nasměrovala na velikána alžbětínského dramatu.1) William Shakespeare (nebo Edward de Vere či Christopher Marlow (geniální Doktor Faustus v podání ostravského Moravskoslezského divadla patří mezi vrcholy českého divadelnictví) - ale tomu moc nevěřím, spíše byl asi tím, koho Willi okrádal - nebo Francis Bacon, případně William Stanley)
    2) Divadla jsou tři - The Theatre,Curtain a The Globe - ovšem domnívám se, že bydraci rádi slyšeli The Globe, jestli se nemýlím.
    3) Oblíbené hry. Pár jich je. Hlavně Othello - protože Jago, Kupec benátský - protože Shylock, Zkrocení zlé ženy - protože Richard Burton jako Petruccio - a vlastně všechny komedie, Jindřich V. - báječně ztvárněn "Lokim" v The Hollow Crown, atd.

    OdpovědětVymazat
  5. 1. William Shakespeare
    2. The Globe
    3. Mým oblíeným dílem tohoto autora je komediální drama Zkrocení zlé ženy, ráda mám i jeho Sonety.

    OdpovědětVymazat
  6. 1) William Shakespeare
    2) Globe
    3) LakomecHehe, prosím, přivítejte novou hádačku!

    OdpovědětVymazat