30. září 2018

Iluze pro Wenceslaua

Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní.
pranostika

[]

Namísto příběhu přichází žádost doplněna o možnost vyhrát hnedle několik blýskavých bludišťáků. Jakpak si představujete Chilias? Jaké má oči? Vlasy? Nos? Ústa? Pište dolů do komentářů, nebo sepisujte své články a jen mi dejte vědět, třeba na Facebooku.


Dobrý večer dámy a pánové,
a máme tu poslední zářijový den. Doufám, že se vám v září vydařilo všechno, co jste chtěli. Přijměte mou omluvu, že uveřejňuji tuto Iluzi až v neděli, ovšem byl mi zdatně překopán veškerý plán na víkend, čímž došlo k odsunutí možnosti pracovat na Iluzi až dnes.

Tip pro školou povinné: Nezapomeňte příští pátek 5. 10. popřát svým učitelům krásný Mezinárodní den učitelů.


autor/ka: kresba existuje již jen Pinterestu

autor: Jparked


Návrat ke staré dobré klasice TSFH.




V červenci jsem přišla o veškerá data, tudíž bych byla ráda, kdybyste pro jistotu zkontrolovali, zda údaje v tabulce korespondují s vašimi vlastními záznamy o činnosti v rámci Imaginaria.

Zdá se, že minulý červencový úkol za deset bludišťáků byl nejspíše příliš na naše drahé Snílky, přičemž byl ale směřován přímo na dobu prázdnin, kdy by Snílci mohli mít čas. Nu, nevadí.

ÚKOL za 2 bludišťáky: 1) Vyjmenujte alespoň deset* slavných Václavů (kdo byl pozorný při hodinách dějepisu, má už šest Václavů). 2) Přiřaďte k nim oblast, v níž se proslavili. 3) Proč jste si vybrali právě těchto deset Václavů?

Odpověď na minulé otázky:
1) Den Alzheimerovy choroby
2) Nikdo by nebyl škodný ani při zmínce o Mezinárodním dnu míru.


Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.



Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:




Úžasný nový školní a akademický rok vinšuje
vaše tetka Maglaiz



*Oprava 1. 10. 2018 - velké díky patří pozorné Alisse.

6 komentářů:

  1. Sím...deset, nebo dvacet?
    Kuju!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Odpusť, již napraveno.Stačí pouze deset, pokud jich bude víc, dostanete bonusová limo a osobní povolení zkonzumovat jednu oblíbenou laskominu v rozumném množství s garancí, že z ní nepřiberete.

    OdpovědětVymazat
  3. Výtečně, děkuji, děkuji, a jde se na to!1) Sv. Václav (kníže a světec)
    2) Václav Havel (spisovatel, prezident)
    3) Václav IV. (král v nezáviděníhodném pořadí po Karlu IV.)
    4) Václav Matěj Kramerius (nakladatel, novinář)
    5) Václav Hrabě (básník)
    6) Václav Hollar (výtvarník, konkrétně rytec)
    7) Václav Hanka (spoluautor Rukopisů)
    8) Josef Václav Myslbek (sochař)
    9) Václav Neckář (zpěvák)
    10) Václav Chaloupka (žokej)
    *) Karel IV. (král, císař a křestním jménem Václav)
    **)Václav (kůň, který s V. Ch. vyhrál Velkou Pardubickou)A proč těchto deset plus dva bonusoví? Inu... částečně jsem se snažila pokrýt široké spektrum lidského konání, potažmo pak různé obory umělecké. Částečně taková jména, která mají jakýsi zvuk i za hranicemi, což je hlavně případ Hollara (nemůžu uvěřit, že mi o něm řekla až angličtinářka před maturitou). A částečně proto, že málokteré zadání dovedu brát zcela vážně (íhahá!)

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluji, Alisso, dva bludišťáci a dvě lima jsou doma. Osobní povolení ti přijde e-mailem, pokud jsi nám ho sdělila. Pozor, má omezenou platnost, neplatí o nedělích a svátcích i státních, to je konzumace oblíbených laskomin povolena všeobecně.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem se probudila a zjistila, že se opět soutěží o bludišťáky. Snad má odpověď dorazí včas.
    Takže:
    1. Svatý Václav – kníže a patron naší země
    2. Václav I. - v pořadí čtvrtý český král
    3. Václav II. - kromě české koruny se honosil i tou polskou
    4. Václav III. - poslední král z rodu Přemyslovců
    5. Václav IV. - syn Karla IV., moc se „nepotatil“
    6. Václav Havel – prezident, dramatik, asi jedna z nejznámějších osobností z ČR, u nás i ve světě
    7. Václav Klaus – prezident, neblaze se proslavil zcizením propisky
    8. Václav Kaplický – autor Kladiva na čarodějnice
    9. Václav Hrabě - básník
    10. Václav Chaloupek – tvůrce večerníčků o zvířatechVybrala jsem ty, který se mi vryly do paměti, především během hodin dějepisu, které mi opravdu chybí. Další skupinu tvoří umělci, autoři knih (či večerníčku), které jsem četla (viděla) a které na mne nějakým způsobem udělaly dojem. Poslední skupina jsou novodobý státníci, které jsem zažila a proto si na ně vzpomínám.Významnost každého  z nich nechť je posouzena individuálně. Existence každého z nich přinesla něco významného, popostrčila svět do bodu v jakém jsme nyní. Někdo více a někdo méně, ale i to se počítá.Drobný osobní dodatek, seznam měl obsahovat významné muže, jež se proslavili a nosili jméno Václav. Já si zde dovolím připsat jméno posledního Václava, které mám potřebu sdělit světu. Václav Valenta – "Alfa" – učitel, spisovatel a legionář v první světové válce. Na své pouti navštívil mnohé země a založil školu na Sibiři. Ve větším měřítku neznámá osoba, ale zde v místě, kde žiji snad člověk který nebude zapomenut.
    Alespoň já na něj nezapomenu a ano, přiznávám, že je to i tím, že se jedná o vzdáleného příbuzného.

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm, hmm, chodím kolkolem a ti blýskaví se tak blýskají, že se snad dám i do tohohle úkolu... Tedy, představa Chilias, založená na troufalém předpokladu, že v minulých vydáních žádná nezazněla a já ji nepřehlédla/neodignorovala:Představuji si spíše drobnější postavu toho typu, kterému ohromně seknou swingové šaty, a k ní půvabný srdcovitý obličej. Velké mandlové oči, tenká klenutá obočí, nos úzký a trochu zahnutý (což je nedocenitelná výhoda, když vás někdo pošle pryč rovnou za nosem!) a ústa s tenkými rty, která by zajistá vypadala půvabně v úsměvu. No jo, kdyby.
    K tomu bude jistě zapotřebí připočíst vlasy, hrubší, vlnité a v odstínech kůry borovice. Ach ano, a zakrácené nad rameny, značně nedbale a dost možná ostřím, které na tuhle činnost nebylo zamýšleno.
    Což, kolem a kolem vzato, celkem ladí k oblečení,jehož společným znakem je absence tvaru, a botám, které v celé jejich odolnosti ještě pár generací podědí.
    A ještě něco jsem to... jistě. Oči, šedé někde mezi barvou bouřkových mračen a kalené oceli. To je Chiliasino štěstí - přiznejme si, že čokoláda, oříšek ani chrpy prostě nedosahují potřebného stupně výhrůžnosti.

    OdpovědětVymazat