23. září 2016

Iluze pro Polyxenu

Nejhorší jsou trpajzlíci.

[]


"Fakt pěknej kousek. Všechno v pořádku až na to, že každá jednotka je jinak vzdálená. Sice jen o milimetr, dva, že se to pouhým okem nepozná, ale v navigaci to nadělá pěknou paseku," prohlásila Chilias a ani jednou se nepodívala na bledého a potem zbroceného kapitána. "Voba víme, že todle moh vymyslet a vyrobit jen jeden jediný člověk z celý tý tvý posádky."
"Chilias..." zasténal kapitán. V tom jediném slovu se ukrývala ohromná prosba podmalovaná smrtelným děsem.
Dívka vyplivla třešňovou pecku do dlaně, natáhla nohy špičkama k sobě a patama od sebe, tak že se přesně ve styčném bodu špiček bot na pozadí objevil nos hrdého muže v letech v tmavém fraku s monoklem na pravém oku v hrdinné póze, o níž bychom my, snílci, řekli, že se podobala postoji Napoleonovu. Chilias zamžourala na onen nos z olejomalby ve zlatém rámu již notně zaneřáděném různobarevnými skvrnami, natáhla pravici a stiskla palec k ukazováku, v nichž třímala pecku. "Zásah!" vykřikla radostně.
Kdyby Imaginarius nebyl vyveden z míry a nepřemítal nad možnými způsoby, jak donutit to prapodivné děvče k slibu mlčenlivosti, dozajista by se polekal. Jenomže kapitán byl vyveden z míry a přemítal nad danými možnostmi, proto se také nezmohl na nic důstojnějšího než... "Co budeš za TO chtít?"

Dobrý večer dámy a pánové,
vítejte u další dávky snění a tvoření. Proletíme se Fantazií a naposledy si zahrajeme na badatele-jazykozpytce. Pročpak?
zdroj
 Inu, jak jsem slibovala, je čas na drobnou změnu. Sice si ještě nejsem jistá, zda zachovat honbu na bludišťáky a ponechat znalostní kvíz, přičemž doufám, že mi s rozhodnutím pomůžete vy v anketě, ale myslím si, že čekání na odměnu po dlouhém časem píle je poněkud kontraproduktivní a snílci nemají kouska trpělivosti. Tudíž od října (čti 30. září večer) bude možnost získat odměnu ihned. Bude pouze na vás a na vašem důvtipu, zda naleznete klíč k tajemné schránce, tajemné skřínce, v níž na vás bude čekat odměna. A copak to bude? Človíčku, kdybych vám to hned zčerstva pověděla, tak by už tajemná skřínka nebyla tajemná. Nemyslíte?

Zanechme všech řečí a přejděmež k náplni dnešní Iluze. Musím se přiznat, že bylo poněkud složitější naleznout vhodné ilustrace k hudbě, ovšem nakonec se něco poštěstilo najít.


autor/ka: pomodorosa


Nedávno, snad někdy na počátku září jsem měla tu možnost zastihnout na ČTart velice zajímavý koncert. Směsice klasického a moderního jazzu spolu s hebrejskými motivy a nejen jimi v podání světoznámého basisty Avishai Cohena.
Kterápak píseň se vám líbí více?





Že neznáte Jindřicha Plachtu je velice smutné a rozhodně byste si měli doplnit filmové a literární vzdělání. Dnes tedy zabrousíme do oblasti etymologické.

Dnes si zahrajeme na jazykovědce za 5 bludišťáků:

Odkudpak se v češtině vzalo slovo trpaslík?
Jaký je rozdíl mezi lidovou etymologií a etymologií obecně?
Jak vznikl název obce Postoloprty?





Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:

Krásné sny vinšuje
vaše tetka Maglaiz


Žádné komentáře:

Okomentovat